top of page

Ar-Ge Merkezi

​

Ar-Ge, Tasarım ve yenilik, günümüzde rekabetin vazgeçilmez unsurlarından biri haline gelmiÅŸtir. Etkin Ar-Ge ve Tasarım teÅŸvikleri ile sanayisi desteklenen ülkeler dünya rekabet sıralamasında en üst seviyelerde yer almaktadır.​

​

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı; özel sektörde, Ar-Ge ve yenilik yoluyla ülke ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuÅŸturulması için teknolojik bilgi üretilmesini, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapılmasını, ürün kalitesi ve standardının yükseltilmesini, verimliliÄŸin artırılmasını, üretim maliyetlerinin düÅŸürülmesini, teknolojik bilginin ticarileÅŸmesini, rekabet öncesi iÅŸbirliklerinin geliÅŸmesini, teknoloji yoÄŸun üretim, giriÅŸimcilik ve bu alanlara yönelik yatırımlar ile Ar-Ge’ye ve yeniliÄŸe yönelik doÄŸrudan yabancı sermaye yatırımlarının ülkeye giriÅŸinin hızlandırılmasını, Ar-Ge personeli ve nitelikli iÅŸ gücü istihdamının artırılmasını desteklemek ve teÅŸvik etmek amacıyla 5746* sayılı AraÅŸtırma, GeliÅŸtirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunu yayımlamıştır.

​

Bu Kanun kapsamında Ar-Ge Merkezi uygulamasının işletmelere sağladığı avantajlar aşağıdaki gibidir;

​

Vergi Ä°ndirimi: Ar-­Ge Merkezleri, proje faaliyetleri kapsamında yaptıkları harcamaların %100’ünü kurumlar vergisi matrahından düÅŸülür.

​

Sigorta Pirimi DesteÄŸi: Ar-­Ge Merkezi personelinin Kanun kapsamındaki faaliyetleri karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır. 

​

Gelir Vergisi Stopajı DesteÄŸi: Ar-Ge Merkezi personelleri için gelir vergisi stopajı teşvik oranları öÄŸrenim durumlarına göre aÅŸağıdaki gibidir;

  • Doktora: %95

  • Yüksek Lisans: %90

  • Temel Bilimler

         - Yüksek Lisans: %95

         - Lisans: %90

​

Damga Vergisi Ä°stisnası: Ar-Ge Merkezleri için Kanun kapsamındaki her türlü Ar-­Ge, tasarım ve yenilik faaliyetlerine ilişkin olarak düzenlenen kağıtlardan damga vergisi alınmaz.

​

Gümrük Vergisi Ä°stisnası: Kanun kapsamında yürütülen Ar-­Ge, yenilik ve tasarım projeleri ile ilgili araştırmalarda kullanılmak üzere ithal edilen eşya, gümrük vergisi ve her türlü fondan, bu kapsamda düzenlenen kağıtlar ve yapılan işlemler damga vergisi ve harçtan istisnadır.

​

Ar-Ge Merkezi olmak için gerekli ÅŸartları öÄŸrenmek ve uygulama hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletiÅŸime geçebilirsiniz...

bottom of page